Destinație de vacanță și iarna: Cetatea Argamum, Capul Doloșman și Jurilovca, comuna cu oameni veseli și cu cele mai bune bucate

Cultură
Meleagurile dobrogene sunt parcă mai frumoase iarna când turiștii sunt mai puțin și mai selecți. Iar sărbătorile de iarnă pe rit vechi în comunitatea rușilor lipoveni din Jurilovca sunt pline de veselie și de mese întinse pline cu bucate tradiționale. Pe lângă toate preparatele din pește pe care gospodinele le pregătesc după rețete vechi, moștenite de la străbunii lor, din care peștele e nelipsit, dulciurile ocupă un rol deosebit în bucătăria rușilor lipoveni.
Muzică tradițională lipovenească, mese bogate cu preparate dintre cele mai diverse din pește și dulciuri pe alese, multă veselie și bucurie. Așa te întâmpină localnicii din Jurilovca, chiar și în toiul iernii.
E frumos și vara în zona Jurilovca, a cetății Argamum – cea mai veche colonie greco – romane de pe cuprinsul țării noastre, a lacului Razim – cel mai mare lac din ţară, și a Capului Doloșman – o faleză calcaroasă ce se întinde pe o distanță de trei kilometri, cu înălțimea maximă de 29 m, fiind singura faleză stâncoasă din zona litorală a Romaniei.
Însă iarna este divin.
Dacă ai norocul să nimerești o zi cu soare, în plină iarnă, ești cel mai norocos: te bucuri de o priveliște de poveste, de multă liniște, poate chiar prea multă liniște.
Și din ce în ce mai mulți turiști caută un astfel de peisaj iarna, departe de stațiunile montane arhipline.
Întrebarea care se regărește pe buzele tuturor celor care și-ar dori să viziteze locurile, este ce se poate face iarna aici.
Dacă vacanța te găsește pe acele meleaguri în perioada sărbătorilor de rit vechi, atunci vei avea bucuria și surprinderea să regăsești o față deosebită a locurilor, încărcată de tradiții locale, de veselie și culoare. „În perioada sărbătorilor, cele mai importante sunt tradițiile rușilor lipoveni, mersul la biserică, felul în care ei se colindă și sărbătoresc. În afară de asta sunt traseele. Capul Doloșman se află la 6 km de Jurilovca, Cetatea Enisala se află în zonă… Nu sunt adeptul vizitării și bifării de obiective. O simplă plimbare prin zonă e suficient, totul este frumos aici, toate peisajele sunt spectaculoase. Îmbinarea de stepă dobrogeană, lagună, mare, Deltă a Dunării este unică”, ne-a spus Ștefan Constantin, unicul ghid turistic al zonei.
Cetatea Argamum și Capul Doloșman, atracțiile zonei
Priveliștea ruinelor de la Argamum, care se întind pe o suprafață de peste două hectare, îți taie răsuflarea.
Sunt ămășițe ale unor ziduri de apărare, ale drumurilor fostei cetăți, precum și ale unor bazilici paleocreștine. Arheologii spun că cetatea bizantină Argamon avea o formă aproximativ triunghiulară iar zidurile sale erau prevăzute cu opt turnuri și trei porți.
Cetatea Argamum a fost atestată încă din secolul VI î.Hr., de către Hecateu din Milet. Se pare că este prima așezare umană ce a fost pomenită într-o scriere antică, dintre cele aflate pe teritoriul României actuale. La vremea la care se estimează că grecii sosiți din Asia Mică s-au așezat în zonă, adică prin secolul VII î.Hr., acolo nu se afla malul limanului Razim, ci țărmul Mării Negre. Limanul s-a format prin blocarea parțială a golfului din Antichitate.
Capul Doloșman, un alt obiectiv care poate fi vizitat iarna aflat în zona Jurilovca, este cu siguranță deosebit iarna, atunci când valurile înghețate aduc aproape de mal sloiuri de gheață chiar de șapte metri înălțime.
Capul Doloșman este alcătuit dintr-un calcar străvechi, datând din Miocen (epocă ce a debutat acum 23 milioane de ani și a luat sfârșit în urmă cu aproximativ 5 milioane de ani). Straturile de la bază sunt și mai vechi, datează din Jurasic, spun specialiștii în domeniu.
Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a inițiat în acest an un proiect ce are ca scop atragerea turiștilor în Delta Dunării și în zona Dobrogei de Nord și în timpul iernii.
Frumușețea zonelor, tradițiile și obiceiurilor comunităților ce conviețuiesc aici sunt doar câteva din atuurile petrecerii unei vacanțe de iarnă pe aceste meleaguri. „În 2018 Destinația Turistică Dobrogea de Nord și Delta Dunării s-a situat pe primul loc vizavi de numărul de turiști care au înoptat în destinație. Este o creștere de 77% pe primele 10 luni ale anului, de 71% – primele 11 lni, și la 12 luni – îndrăznesc să fac o prognoză de 65%. Dacă în 2018, ne-am propus să creștem numărul de turiști și să creștem la nivel național și internațional – ca și promovare, bazat pe tradiții și multiculturalitate, în 2019 ne propunem să creștem pe promovarea în industria ospitalității la nivel internațional cu același produs turistic. Ne propunem să menținem numărul turiștilor pe care i-am avut în 2018, dar să creștem calitatea serviciilor și calitatea vizitării destinației de acești turiști. Ne dorim crearea unui brand de destinație care să definească calitatea produsului turistic din destinație: de la zona de cazare, la transport și ghidaj turistic, intercalat cu gastronomia și produsele tradiționale. Un brand turistic nu va face decât să definească calitatea și destinația în ansamblul ei”, ne-a declarat Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.
Bucate și muzică tradițională, „duetul” unei vacanțe reușite
Ruşii-lipoveni din Jurilovca, dar nu numai, formează o comunitate pitorească, plină de vitalitate, care ştie să se bucure de viaţă, dar şi să-și păstreze și să cinstească cu multă rigurozitate religia. Iar această imagine îi atrage pe cei care nu sunt la primul impact cu astfel de comunități. Ulterior, energia și bucuria pe care astfel de experiențe ți-o dau te va face cu siguranță să revii.
Spre exemplu, în dimineaţa noului an pe la casele de staroveri se umblă cu semănatul. Fiind mare sărbătoare, gospodinele pun pe masă bucate tradiţionale: jarcovia (un fel de mâncare de castraveţi muraţi cu carne), holodeţ (asemănătoare piftiei) şi multe prăjituri, de tot felul, precum Kașnicul.
Kașnicul este doar una din bunătățile preparate de gospodinele din Jurilovca în ziua în care se sărbătorește Revelionul pe Rit Vechi.
Rețeta a fost transmisă de la bunici și străbunici și este păstrată cu sfințenie de gospodine. Ingredientele sunt simple însă îți trebuie multă răbdare, de vreme ce timpul de coacere ajunge și la două ore. Ai nevoie de orez, lapte, zahăr, stafide, ne-a spus Evghenia Turcu, veterana ansamblului Juraveli din Jurilovca. Budinca de orez se servește rece, tăiată în romburi și este nelipsită de la mesele de sărbătoare.
Și colțunașii umpluți cu brânză și fierți cu unt și sare și serviți cu smântână și miere de albine sunt un preparat specific care se servește în noaptea dintre ani.
Cei care se gândesc că o vacanță de iarnă ar fi potrivită în perioda sărbătorilor de iarnă de rit vechi vor fi încântați să asculte muzica tradițională a rușilor lipoveni din Jurilovca cântată de unul din cele mai frumoase ansambluri de acest gen din zona Dobrogei, ansamblul Juraveli.







