Obiceiuri și tradiții în Ajunul Crăciunului. Ce NU este bine să faci în această zi

Cultură
Obiceiurile pentru ajunul de Crăciun încep chiar înainte de această zi, din noaptea de 23 spre 24 decembrie. În această noapte, în multe regiuni ale României se face masa de ajun pentru sufletele morților, cu alimente de post la care este invitat și preotul ca să le guste și să le binecuvânteze.
Acum încep și colindele de Crăciun, care anunță Nașterea Domnului.
Tradițional, colindătorii erau răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice, numite „scutecele lui Hristos”, dar acum li se oferă și bani.
Se zice că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ ca să ne mai scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor ieși diavolii pe pământ.
Păstrarea luminii este una dintre cele mai iubite și vechi tradiții în Moldova, tradiție pe care unii dintre locuitorii satelor moldovenești o mai țin. Sărbătoarea Crăciunului este strâns legată de solstiţiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an.
Astfel, în seara de Ajun, moldovenii aprind un rug din buşteni pentru a ţine cât mai mult lumina.
Alte obiceiuri și tradiții pentru ziua de Ajun al Crăciunului
- Dacă vrei să ai noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun.
- În ziua de Ajun când gospodinele ies prima dată în curte trebuie să adune câteva surcele, pe care după aceea să le împrăștie prin casă, aceste surcele se numesc pui’.
- Gospodinele trebuie să pregătească pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea și în anul următor și pentru ca acesta să fiu unul bogat.
- Pe masă se pune puțină otavă (iarbă care crește în același an, după ce câmpul a fost cosit sau pășunat), în ziua de Ajun. După sărbători, această otavă se dă vacilor să o mănânce, astfel le va merge bine și se vor înmulți.
- Fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul. Acest obicei se urmează în anumite zone ale țării. De asemenea, în alte regiuni ale țării, fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.
- La țară, în ziua de Ajun se coace cozonacul.
- În această zi se pun pe masă două pâini, sare, peşte, grâu şi un pahar cu apă, şi se crede că noaptea vin membri de familie morţi şi mănâncă din acele bucate.
Ce nu trebuie să faci în ajunul Crăciunului
În Ajunul Crăciunului nu trebuie să faci o serie de lucruri despre care tradiția spune că atrag ghinionul în case. Astfel, în această zi nu se scoate gunoiul afară din casă și nu se împrumută lucruri și nici nu se ia înapoi ce s-a împrumutat.
În Ajunul de Crăciun nu se bea rachiu și se spune că nu e bine să te bați, nici măcar în glumă, că te umpli de bube în timpul anului.
În Ajun de Crăciun, apicultorii nu trebuie să dea nimic din casă, pentru ca albinelor să le meargă bine și să nu le piardă la roit.
O altă tradiție străveche spune că în Ajunul Crăciunului nu se pune rachiul pe masă, nici nu se bea, pentru că este inventat de diavol. Acesta își bate joc de persoana care bea rachiul, zicând că are întâietate înaintea tuturor bucatelor.
Sursă foto: Freepik
Sursă: agrointel.ro / avantaje.ro







