(FOTO) Carantina pune lacăt afacerilor din Constanța

Economie
După ce Constanța a intrat, pe 20 noiembrie în carantină pentru două săptămâni, o mare parte din restaurantele care dețineau în municipiu terase s-au închis, pe perioadă nedeterminată. Puțini dintre ei, reușesc cu eforturi mari să ofere servicii de delivery sau au ales să-și vândă în continuare produsele în regim take away. Toți speră însă că perioada carantinei la Constanța nu se va prelungi și că își vor putea relua, încet, dar sigur activitatea.
„Am dorit să lăsăm operatorilor economici o autonomie în desfășurarea activității, pentru că știm foarte bine cât de mari sunt efectele unor restricții totale pentru sectorul economic”, a declarat Silviu-Iulian Coșa, prefectul județului Constanța, la momentul anunțului privind carantinarea municipiului Constanța.
Agenții economici s-au văzut în situația să-și pună de bunăvoie pe stop afacerea. Nu puteau să-și permită să țină o terasă deschisă și goală pentru că potențialii clienți riscă să fie amendați dacă ar dori să servească, relaxați, o cafea sau un vin fiert.
Astăzi, după ora prânzului, când terasele și restaurantele ar fi trebuit să înceapă să se aglomereze, într-o zi obișnuită, oricare alta în afara carantinei, majoritatea unităților din municipiul Constanța erau închise ori își pregăteau timid, corturi în exterior pentru a mai primi o brumă de clienți după ce perioada carantinei va trece.
Totul în încercarea de a-și salva afacerile, de a-și păstra clienții și totodată angajații.
Beatrice Petreanu, patron al restaurantului Mangia-Mangia situat în zona Sălii Sporturilor, una dintre unitățile frecventate de constănțeni a fost nevoită să-și reducă personalul chiar înainte de carantinarea municipiului. „Am redus personalul, avem angajați în șomaj tehnic, dar ne păstrăm continuare oamenii pentru că ne-am luat angajamentul că vor primi un salariu. Și eu au rate și copii”.
Beatrice consideră că primăria ar fi trebuit să-i încurajeze pe agenții economici aflați în zone cu locuri de parcare, așa cum este pe bulevardul Tomis, și să le ofere, cu atât mai mult în această perioadă, 2 – 3 locuri pentru ei, astfel încât clienții să poată parca și cumpăra în regim take away. Momentan, Mangia-Mangia are restaurantul și terasa închise și de câteva zile pentru a putea ține deschis au deschis un chioșc cu mâncare caldă. „Nu o să suspend activitatea, voi încerca să gasesc o soluție, nu ne putem juca cu oamenii pentru care ne-am luat o responsabilitate. Nu am mărit prețurile deși ar fi trebuit să facem asta încă de acum 7 – 8 luni”, ne-a mai spus Beatrice Petreanu.


78% din populația României consideră că restaurantele ar trebui redeschise
„Considerăm că restricționarea totală a vânzării și a consumului în restaurant nu rezolvă dificultățile statului în a asigura respectarea legii și că prin aceste măsuri radicale se aduc doar mari prejudicii sectorului HORECA, deja îngenuncheat”, transmitea, în urmă cu câteva zile, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România când a făcut public rezultatul unui sondaj de opinie realizat de CURS legat de percepția publicului privind închiderea restaurantelor la interior în condițiile actuale.
Sondajul de opinie a evidențiat că că:
- 78% din populația României consideră că restaurantele ar trebui redeschise;
- 80% din români sunt de acord total sau parțial că proprietarii de hoteluri, restaurante, cafenele trebuie despăgubiți economic de către stat, industria Horeca fiind una dintre industriile cele mai afectate de măsurile economice luate în pandemie;
- 38% din populație consideră că este foarte important pentru viața lor socială să poată merge în mod regulat la restaurant sau la cafenea;
- 56% din români obișnuiau să iasă cel puțin o dată pe lună la restaurant înainte de impunerea măsurilor de închidere a restaurantelor;
- 48% din români ar merge mâine la restaurant dacă acestea ar fi redeschise cu normele sanitare și de distanțare socială.
Și alte terase și restaurante situate pe bulevardul Tomis sunt închise.
Marco Polo, închis pe perioadă nedeterminată
„Începand cu data de 22 noiembrie 2020, restaurantul Marco Polo va fi închis pe o perioada nedeterminata. Astfel vor fi suspendate si serviciile de delivery si take away pe care le ofeream. Ne vedem in 2021!”, anunțau proprietarii în urmă cu câteva zile pe pagina lor de Facebook.

Terasa Colonadelor, una de renume în Constanța, s-a supus restricțiilor în vigoare și are, începând de astăzi, serviciul propriu de livrare.

De asemenea, și Restaurantul Dolce Vita, deținut de aceeași proprietari este închis.
În zona Peninsulară, tristețea e la ea acasă. Dacă în trecut cu greu găseai un loc la una din terasele și restaurantele deschise, astăzi, la ora prânzului, niciun client nu a fost zărit la vreuna din puținele terase rămase deschise în zonă.
Câțiva proprietari își montau corturi cu ajutorul cărora pot funcționa, cu puțin noroc, după finalizarea perioadei de carantină.



Citește și:







