Activitate inedită la Muzeul de Artă Populară Constanța: Învățați să încondeiați ouăle de la meșteri populari

Știrile zilei
În preajma celei mai mari sărbători a creştinătăţii, Paştele, Muzeul de Artă Populară Constanţa va derula o serie de activităţi cu tematică pascală.
Astfel, în perioada următoare, la sediul instituţiei va fi prezent meşterul popular Fevronia Ciortan, care va face demonstraţii de încondeiere tradiţională a ouălor. Demonstraţiile vor avea loc între orele 10 -12 (3 şi 6 aprilie 2023) şi 12- 14 (5 aprilie 2023).
Încondeiatul ouălor ocupă un loc deosebit în arta populară românească. Documentar, acest obicei a fost menţionat pentru prima dată pe la 1700, de către Antonio Maria Del Chiaro, secretarul domnitorului Constantin Brâncoveanu. Acesta, descriind obiceiurile de Paşti de la Curtea Domnească din Bucureşti, consemnează faptul că femeile valahe excelează în această artă.
Două sunt procedeele folosite pentru înfrumuseţarea ouălor de Paşti: colorarea simplă şi scrierea (încondeiatul sau “închistrirea”) cu ceară de albine şi un instrument specific numit condei sau “chişiţă”, prevăzut în vârf cu un tub îngust din tablă prin care se scurge ceara.
Încondeiatul cu “chişiţa”
Încondeiatul cu “chişiţa” presupune răbdare şi talent. Oul se ţine în mâna stângă, iar condeiul în dreapta. Se începe cu împărţirea câmpurilor ornamentale de-a lungul şi de-a latul ouălor, constituindu-se două, patru, şase sau opt suprafeţe trasate cu ceară încălzită, care se scurge din vârful condeiului şi acoperă unele părţi din suprafaţa oului. Oul este introdus într-o baie de culoare galbenă, apoi în roşu şi, de obicei, se termină cu negru sau altă culoare închisă. Fiecare spaţiu colorat este acoperit, pe rând, cu ceară topită, iar la sfârşit ceara se şterge cu o cârpă încălzită, topindu-se şi rămânând o compoziţie policromă.
Tradiţional, încondeiatul sau vopsitul se face în Joia Mare, iar în trecut cele mai frumoase ouă se dăruiau fie de către fini naşilor, fie de către femeile bătrâne preotului, fie de către fete flăcăilor.
Oul este un simbol arhetipal al începutului tuturor lucrurilor, al originii, al regenerării şi permanenţei vieţii.
În codul alimentar pascal, oul reprezintă simbolul cel mai încăcat de semnificaţii, fiind asociat mormântului deschis al Mântuitorului.
De asemenea, oul simbolizează vitalitatea, iar ca aceasta să se transmită oamenilor, în dimineaţa primei zile de Paşti există obiceiul ca membrii familiei să se spele pe faţă cu apa în care a stat un ou roşu.
Sursa foto: Facebook.com






