Cum se pregătesc „Scutecele Domnului”, desertul tradițional pentru Ajunul Crăciunului

Știrile zilei
În Ajunul Crăciunului, în unele zone ale țării, gospodinele pregătesc turtele, scutecele Domnului nostru Iisus Cristos, sau ajunelele, cum li se mai spune.
„Scutecele Domnului”, „julfă”, „turte de Crăciun”sau „Pelincile Domnului” sunt doar câteva dintre denumirile sub care veți regăsi acest desert tradițional pregătit de gospodine în Ajun de Crăciun.
Prepararea acestui desert nu este o treabă ușoară ci din contra, una destul migăloasă și de durată. În trecut umplutura era reprezentată de julfă, obținută din prelucrarea semințelor de cânepă.
Cânepa a fost înlocuită în zilele noastre cu alte ingrediente, cum ar fi semințele de dovleac, nuca sau chiar halvaua, din rețeta veche rămânând doar turtele.
Varianta cu nucă a acestui desert tradițional, Scutecele Domnului, este una mai simplă, mai ușor de făcut și mai adaptată timpurilor noastre.
Prima etapă este pregătirea unor turte subțiri făcute din făină, apă și sare, care se lasă la uscat minimum 24 de ore.
Pentru pregătirea turtelor ai nevoie de 500 grame de făină, 250 de ml apă, o linguriță cu sare, iar pentru sirop: 600 ml apă, 200 grame de zahăr, coaja rasă de la o lămâie, coaja rasă de la o portocală. De asemenea pentru umplutură este necesară o cantitate de 400 grame de nucă și 100 grame de zahăr.
Gospodinele se apucau de copt turtele, făcute simplu din făină, apă și sare, cu câteva zile înainte. Acestea trebuiau să stea măcar o zi la uscat într-un loc răcoros.

Scutecele Domnului
Practic ai nevoie de aceleași turte, pe care însă le vei înmuia într-un sirop din apă, zahăr și mirodenii.
Între ele vei pune miez de nucă măcinat și amestecat cu zahăr. Unele gospodine moderne, pentru a economisi timp, preferă să cumpere lipii din comerț ca să înlocuiască turtele.
Desertul se dă la rece până a doua sau chiar a treia zi (este mai bună cu cât trece timpul), se taie bucăți și se servește cu drag.
Conform tradiției strămoșești Scutecele Domnului, Pelincile Domnului, julfa, sau oricum i-ai spune, alături de colaci, nuci, mere sau alte fructe de sezon stau pe masa gospodarilor în așteptarea preotul care vine cu ajunul și a colindătorilor care trec pragul casei anunțând Nașterea Domnului.
Sursă: lecturisiarome.ro






