za-logo

Ne puteți urmări pe:

  • Acasă
  • Știrile zilei
  • Administrație locală
  • Politic
    • Alegeri
    • Bilanț de mandat
  • Economie
  • Cultură
    • Istoria Dobrogei
  • Învățământ
  • Sport
  • Sănătate
    • Sfaturi Naturiste
    • Totul despre Coronavirus
    • Mama și copilul
  • Agricultură
  • Externe
  • Locuri de muncă
  • Imobiliare
  • Anunțuri
  • Evenimente în Constanța
  • Showbiz
  • Social
  • Turism

Ne puteți urmări pe:

Acasă - Știrile zilei - Cum se prepară cea mai delicioasă iahnie de fasole cu ciolan, mâncarea tradițională de Ziua Națională. Celebra rețetă a lui Radu Anton Roman

Cum se prepară cea mai delicioasă iahnie de fasole cu ciolan, mâncarea tradițională de Ziua Națională. Celebra rețetă a lui Radu Anton Roman

Cum se prepară cea mai delicioasă iahnie de fasole cu ciolan, mâncarea tradițională de Ziua Națională. Celebra rețetă a lui Radu Anton Roman

Știrile zilei

30.11.2021

De către Ziarul Amprenta

Iahnie de fasole cu ciolan afumat este un preparat nelipsit de pe mesele românilor de Ziua Națională, pe 1 Decembrie.

Una dintre rețetele celebre pentru pregătirea acestui preparat îi aparține lui Radu Anton Roman, cunoscut pentru documentarea gastronomiei românești, dar și pentru emisiunile pe teme culinare.

Ingrediente

• 300 g pastramă afumată gâscă

• 200 g costiță afumată

• 300 g cârnăciori de porc afumați

• 1 lingură untură gâscă

• 1 ciolan afumat de porc 500 g

• 2 linguri măduvă

• 1 ardei gras

• 2 cepe

• 2 morcovi

• 2 foi dafin

• 3 legături mărar

• 1 legătură tarhon

• 1 pahar vin alb dulce

• 200 ml bulion gros de roșii

• 5 căței usturoi

• 1 linguriță paprica

• 1 lingură pastă ardei

• piper boabe

• 1 kg fasole albă cu bob mare (sau cum o fi, dacă vă plac alte soiuri)

Cum se prepară

În cartea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, Radu Anton Roman explică în detaliu cum se prepară celebra Iahnie cu fasole.

„Seara, se pune fasolea la înmuiat în multă apă rece.

Dimineața, se pun ciolanul, pastrama și fasolea, cu piper boabe și paprica la fiert temeinic în 3 litri apă (trebuie să scadă destul de mult).

Se taie îmbucături cârnații și costița. Se rad ceapa, ardeiul și morcovii. Se toacă pastă usturoiul și tarhonul.

După o oră – o oră și un sfert, se scoate ciolanul din fiertură și se lasă să se răcească puțin”, a explicat scriitorul în volumul său.

Se pun în fasole o jumătate de oră la fiert molcomit pe marginea plitei ceapa, morcovii, ardeiul, măduva, untura de gâscă, costița, pastrama, usturoiul, tarhonul, paprica, pasta de ardei, vinul (se amestecă des, să nu se prindă).

„Se dezosează ciolanul, se taie carnea și șoricul îmbucături, se pun în fiertură.

După ce a trecut jumătatea de oră se adaugă cârnăciorii și bulionul de roșii, să mai fiarbă înăbușit douăzeci de minute.

Zeamă nu prea mai e (mai face doar ceva bulbuci la suprafață – nu uitați să amestecați!) – a devenit sos și încă unul extraordinar.

Potriviți eventual sosul din apă fierbinte, să fie cam o jumătate litru zeamă groasă la tot ce-i acolo.

Se toacă mărar.

Când fasolea a fiert în total două ore și un sfert – doua ore și jumătate, nu se poate să nu fie gata! – se ia de pe foc, se presară mărar, se amestecă puțin, e o operă de talie mondială”, spune Radu Anton Roman.

Vinul pe care îl recomanda Radu Anton Roman pentru iahnia de fasole

Cabernetul Sauvignon de Recaș, în primii doi ani de viață, e un vin frumos, roșu-rubiniu.

Acest vin îl doresc oricui lângă o mâncare de fasole adevărată.

Secretul unei iahnii aparte

„Taină: Spre Arad, la toată mâncarea noastră se mai adaugă ceva: 1 lingură de miere și un pahar de oțet, combinație dulce-acră care fierbe și ea măcar o jumătate de oră. Sosul la iahnie nu trebuie niciodată să pară că udă, ci că unge boabele de fasole”, a dezvăluit autorul secretul iahniei perfecte.

Ziarul Amprenta

Etichete:

  • "Bucate
  • iahnie cu ciolan
  • Radu Anton Roman
  • vinuri și obiceiuri românești"
  • Ziua Națională a României
Articole similare

Știrile zilei

Lorem ipsum dolor sit amet 24.02.2025

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla ut consequat tellus. Vivamus eget metus a dui tempus posuere. Nam mauris lectus, ornare ut ornare vitae, consequat ac eros. Integer a leo vitae erat faucibus hendrerit bibendum quis dui. Sed …

Știrile zilei

Bărbat prins cu doi metri cubi de lemn, fără acte de provenienţă, în localitatea Lumina 08.02.2024

La data de 7 februarie a.c., în jurul orei 12.20, polițiști din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Băneasa – Postul de Poliție Lumina au efectuat semnal regulamentar de oprire șoferului unei autoutilitare care se deplasa pe strada Progresului. Cu ocazia …

Știrile zilei

Braconieri depistați cu portbagajul mașinii plin de pește, în zona localității Hârșova 08.02.2024

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în urma valorificării unei informații, au descoperit într-un autoturism cantitatea de 245 kg de pește proaspăt, specia caras, pentru care nu au putut fi prezentate documente justificative. În data 07.02.2024, polițiștii de frontieră …

De la același autor

Știrile zilei

Este OFICIAL: Bazarul „La Ruși” va fi DEMOLAT! Ce spune Primăria Constanța despre această situație 08.02.2024

Zvonurile s-au adeverit. Potrivit hotărârii nr. 1155/30.01.2024 a CA-ului Administrația Fondului Imobiliar SRL consemnată în procesul verbal de ședință nr. 350, bazarul de pe strada I.L Caragiale, pe care constănțenii îl cunosc sub numele de Gorbaciov sau ”La Ruși”, va …

Constanța Imobiliară

Firma unui libanez construiește un cartier rezidențial în Ovidiu, lângă Academia „Gheorghe Hagi” 08.02.2024

În ultimii ani, zonele de la marginea orașelor din județul Constanța s-au dezvoltat rapid. Numeroși investitori au specualat potențialul imobiliar și au achiziționat terenuri la prețuri mici pe care mai apoi fie le-au vândut pe sume colosale fie s-au îmbogățit …

Știrile zilei

Cu ce avere se laudă șeful Poliției orașului Techirghiol, Eduard Grigore 08.02.2024

Pentru ca cetățenii cunoască mai bine oamenii cărora ar trebui să li se adreseze atunci când întâmpină o problemă ce care ține de siguranță, venim în întâmpinarea cititorilor noștri cu prezentarea averilor deținute de șefii secțiilor de poliție de la …

Ultimele Știri

Știrile zilei

Lorem ipsum dolor sit amet 24.02.2025
Bărbat prins cu doi metri cubi de lemn, fără acte de provenienţă, în localitatea Lumina

Știrile zilei

Bărbat prins cu doi metri cubi de lemn, fără acte de provenienţă, în ... 08.02.2024
Braconieri depistați cu portbagajul mașinii plin de pește, în zona localității Hârșova

Știrile zilei

Braconieri depistați cu portbagajul mașinii plin de pește, în zona lo... 08.02.2024
Este OFICIAL: Bazarul "La Ruși" va fi DEMOLAT! Ce spune Primăria Constanța despre această situație

Știrile zilei

Este OFICIAL: Bazarul „La Ruși” va fi DEMOLAT! Ce spune P... 08.02.2024
Dat de gol de comportamentul suspect: Un tânăr a fost prins de polițiștii constănțeni cu droguri în buzunare

Știrile zilei

Dat de gol de comportamentul suspect: Un tânăr a fost prins de poliți... 08.02.2024
za-logo

Ziarul Amprenta se dorește a fi încă de la început platforma unde cititorii din acest județ, dar și din împrejurimi, să poată parcurge cele mai proaspete și utile știri care prezintă evenimentele din jurul lor. Este un demers, trebuie să recunoaștem, curajos, în aceste vremuri când tentațiile sunt mari iar goana după senzațional este la cote maxime. Știm că rolul nostru este acela de câine de pază al societății! Tineri, entuziaști, cu experiență în presa locală, vă asigurăm că Ziarul Amprenta vă va aduce zilnic cele mai bune și utile știri din județul Constanța. Ne propunem, străbătând la pas județul, să vă prezentăm atât viața urbană cât și cea rurală așa cum sunt ele în realitate.

Contactați-ne: contact@ziarulamprenta.ro
Termeni şi condiţii de utilizare Politica de confidențialitate Politica Cookies Politica EU GDPR

Ziarul Amprenta ©2025