(FOTO) Protecția Consumatorilor a OPRIT activitatea Vilei Mândru din Costinești după ce 21 de turiști au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară. Ce nereguli au fost constatate

Știrile zilei
După ce 21 de turiști au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța noaptea trecută cu toxiinfecție alimentară, inspectorii de la Protecția Cosnumatorilor au controlat în această dimineață vila Mândru din Costinești. Inspectorii au găsit mâncare depozitată în condiții improprii, ustensile de bucătărie neconforme, dar și multe altele. ANPC a oprit temporar prestarea serviciilor unității de cazare, activitatea bucătăriei dar și a piscinei.

Dintre abaterile constatate de ANPC enumerăm:
- Materii prime-produse de origine animală (crenvurști, parizer, salam feliat, salam victoria, carne porc congelată, cotlet porc gătit-congelat) depozitate fără elemente de identificare-caracterizare;
- Agregate frig (congelator pentru carne de pasăre, congelator legume fructe, frigider lactate, frigider ouă) cu urme de rugină, chedere cu mucegai și mizerie;
Bucătărie:
- Frigider probe cu urme de rugină, în stare avansată de coroziune;
- S-a constatat prezența muștelor; se utilizează ustensile de plastic;
- Se utilizează pentru preparatele culinare brânză telemea de vacă, depozitată în condiții improprii-pe paviment la temperatura de 23 grade celsius, contrar indicațiilor producătorului care precizează „A se depozita la temperatura de 2-4 grade celsius”;
- S-a constatat prezența ustensilelor de curățenie( mops, găleată, matură) lângă materiile prime; Totodată se regăsește unt depozitat în condiții improprii la temperatura de 25 grade celsius, contrar indicațiilor producătorului „A se depozita la temperatura de 2-4 grade celsius”;
- Chiuvetă din bucătărie prezintă urme de mucegai;
- Se utilizează cuțite și ustensile neconforme din lemn, uzate și cu nituri;
- Coșurile de gunoi sunt fără capac și sistem de acționare cu pedala;
În ceea ce privește meniul nu sunt respectate prevederile ordinului 201/2022, Reg.1179/2011, Ordinul 163/2021, Ordinul 183/2016 și anume nu sunt informați consumatorii cu privire la declarațiile nutriționale, lista substanțelor posibil alergene, menționarea produsului „produs din produs decongelat”.
Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au verificat și zona piscinei unde s-a constatat utilizarea unor saltele cu pete și neigienizate. De asemenea, nu se menționează adâncimea acesteia, lipsește punctul negru pe fundul apei care să ateste claritatea acesteia și nu există registru care să ateste clorinare apei.
Operatorul economic deține spații de cazare – 22 camere, care la data și ora controlului erau ocupate în totalitate. S-a permis controlul în una din aceste camere unde s-a constatat lipsa informațiilor cu privire la serviciile gratuite și cu plata conform clasificării, lipsa informațiilor cu privire la instrucțiunile ee utilizare a telecomenzii aferente aparatului ee aer condiționat-televizor.
La finalul controlului s-au sigilat și oprit din circuitul consumului uman produsele cu abateri 10,854 kg de mâncare și s-a propus oprirea temporară de prestare a serviciilor pentru bucătărie și piscină.
Citește și:






