La Constanța, ANSVSA va înființa un laborator performant pentru analiza pesticidelor din legume şi fructe

Agricultură
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras şi distrus de pe piaţă, în ultimele luni, sute de tone de alimente contaminate, anul acesta înregistrându-se o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, fie că vorbim de carne de pasăre cu salmonella, fructe şi legume cu pesticide sau îngheţată şi peşte cu listeria. În acest sens, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea a precizat că la Constanța se va realiza un laborator performant pentru analiza pesticidelor din legume şi fructe, cu ajutorul unei investiţii de până la 10 milioane de euro.
„Anul acesta am avut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, şi sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piaţă. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella şi în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium. Sunt peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar acestea două sunt extrem de periculoase, provoacă toxiinfecţii alimentare destul de grave, iar după examenele de detecţie am constatat apariţia celor două tulpini extrem de virulente. De aici îngrijorarea noastră. Încă din luna august am făcut o analiză pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) şi am constatat o creştere faţă de 2020 pe alertele cu salmonella. Începând cu luna octombrie am demarat un plan naţional care să vizeze controlul cărnii de pasăre în special provenienţă Polonia, unde creşterea alertelor a fost de peste 40%, dar au mai fost şi din alte state membre, precum Ungaria. Din luna octombrie constatăm zilnic apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă”, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.
În acest sens, oficialul ANSVSA a precizat că se va realiza în Constanţa un laborator performant pentru analiza pesticidelor din legume şi fructe, cu ajutorul unei investiţii de până la 10 milioane de euro, astfel încât tot ce vine din Turcia în Europa, pe zona de legume-fructe, să intre prin România. În prezent aceste produse intră prin Bulgaria.
„Ne dorim să facem un laborator naţional pentru analiza pesticidelor din legume şi fructe. Din analiza noastră în ultimii 3 ani creşte în fiecare an consumul de legume fructe şi astfel şi afluxul de astfel de produse din aceste ţări. Noi vrem să fim pregătiţi cu capacitatea analitică, care nu este uşoară.
O investiţie pentru detecţia de pesticide necesită costuri destul de mari atât în echipamente, dar cel mai important, în resursa umană. Îţi trebuie cel puţin un an de zile pentru ca un specialist să poată să emită un buletin de analiză. Detecţia unui pesticid înseamnă să te duci la părţi per milion, adică să măreşti de un milion de ori ca să poţi detecta un pesticid într-o probă.
În prezent, avem în România cinci laboratoare pentru detecţia de pesticide în legume şi fructe, iar în alte şapte judeţe se face detecţia de pesticide, dar în produse de origine animală şi furaje”, a explicat el.
Citește și:
Pericol pentru sănătate: Lămâi importate din Turcia, depistate cu doze mari de pesticide
Căpşunele, în fruntea listei fructelor şi legumelor pline de pesticide







