Stare de alertă și filtre la toate ieșirile din județul Tulcea pentru limitarea extinderii pestei porcine

Știrile zilei
Pentru limitarea extinderii pestei porcine africane au fost instituite șase filtre la ieșirea din județul Tulcea și două filtre la fermele afectate, care verifică respectarea măsurilor de carantină și a restricțiilor de circulație. De asemenea, a fost suplimentat personalul de specialitate, care se ocupă de evaluarea în teren a situației.
Au fost instituite filtre pentru dezinfecția autovehiculelor, formate din medici veterinari, la care se adaugă și echipe mixte formate din polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi și pompieri pentru controlul unor eventuale transporturi de carne de porc sau produse din carne de porc la toate ieșirile din județul Tulcea. Poziționarea celor opt filtre a fost stabilită în cadrul ședinței tehnice a Centru Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B.). Acestea sunt prezente în teren 24 de ore din 24 si nu vor fi retrase până când pesta porcină africană (PPA) nu va fi controlată și eliminată din toate zonele județului.
Reprezentanții ANSVSA au informat Guvernul României privind situația zonelor afectate de pesta porcină africană și a măsurilor dispuse pentru controlul, combaterea și eradicarea bolii la nivelul județului Tulcea, unde a fost instituită starea de alertă.
ANSVSA colaborează cu Ministerul Mediului pentru controlul răspândirii virusului în rândul porcilor mistreți din Rezervația Biosferei Deltei Dunării, prin identificarea și neutralizarea animalelor bolnave.
Premierul Viorica Dăncilă a solicitat modificarea legislației, astfel încât să fie acordate despăgubiri persoanelor care notifică și predau voluntar autorităților animalele bolnave din zona în care a fost instituită starea de alertă.
Filtrele de control sunt în următoarele localități/puncte:
- IC Brătianu – Grindu
- Smîrdan
- Găieni
- Rasmanu
- Sarighiol de Deal
- Baia
- Carniprod
- Agighiol
- Frecăței
- Isaccea
- Niculițel
- Zona trecere bac Tudor Vladimirescu,
- Ceatalchioi,
- ieșire Brațul Chilia MM 36
- ieșire localitatea Chilia
Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe (Ornithodoros) care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.
Virusul PPA supraviețuiește timp de 6-10 zile în materialele fecale a animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată.
Sursă foto: www.tulceanoastra.ro






