Ce NU este bine să faci în ziua Sfântului Ioan Botezătorul. Care sunt alimentele pe care ar trebui să le dai de pomană
Cultură
Pe 7 ianuarie este ziua în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan, Sfântul Ioan Botezătorul. Sărbătoarea cu cruce roșie este una foarte importantă pentru toți credincioșii, iar în această zi se spune că este bine să fie date de pomană alimente pentru memoria celor adormiți.
Ziua de Sfântul Ion, cunoscută în popor sub numele de “Sânt- Ion”, reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă deschise la Sfântul Nicolae. Sărbătoarea mai este cunoscută şi sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan Botezătorul (Sfântul Ion) fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.
Ce alimente se împart
Dis de dimineață, creștinii merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie. La finalul slujbei, oamenii dau de pomană pachete cu alimente, după ce au fost sfințite de preot.
De Sfântul Ioan nu există interdicții la alimente.
Se pot da de pomană produse de dulce, precum: cozonaci, pâine, colaci, colivă, sarmale, friptură, dulciuri, dar și legume și fructe proaspete.
Ce tradiții sunt în această zi
Conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ioan se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi temperaturile încep să crească.
Sfântul Ioan este considerat protectorul pruncilor. Cei care ţin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoşi, fără malformaţii.
Se spune că această zi e una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul.
Cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc şi animalele – de fiarele sălbatice.
Potrivit tradiției, pe data de 7 ianuarie nu se bea vin roșu, pentru că acesta amintește de martiriul Sfântului Ioan.
Iordănitul şi iordăneala
În această zi există în anumite zone obiceiul numit “Iordănitul femeilor”.
Acesta este, de fapt, o petrecere a nevestelor, care se adună la o gazdă, unde aduce fiecare alimente şi băutură, apoi petrec până dimineaţa, spunând că se “iordănesc”.
Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”, care este un fel de colind.
Mai mulţi tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan la biserică şi după terminarea slujbei stropesc fiecare om care le iese în cale, apoi îl urează.
Oamenii “iordăniţi” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.
Sursă foto: doxologia.ro