Ce trebuie să faci dacă mănânci prea mult de sărbători. Remedii naturale pentru indigestie

Sănătate
Începe perioada sărbătorilor de iarnă, când toată familia se reunește și ai ocazia să petreci momente frumoase alături de cei dragi. Este acel sezon plin de bucurie, dar și de mese îmbelșugate, care pot să ne aducă probleme legate de digestie.
Cea mai des întâlnită afecțiune din perioada Sărbătorilor de iarnă este indigestia, pe care încercăm să o contracarăm, de obicei, cu pastile digestive. Există, însă, metode naturale de care ne putem folosi, cele mai la îndemână fiind ceaiurile.

Ceai de mentă – acest tip de ceai are efect antispasmodic şi ameliorează crampele abdominale, precum şi senzaţia de greaţă. Se consumă o cană cu ceai de mentă imediat după masă. Este contraindicat persoanelor cu boală de reflux gastroesofagian şi celor cu ulcer de atomac.

Ceai de muşeţel – este benefic pentru ameliorarea disconfortului abdominal, echilibrează cantitatea de acid gastric şi are efect antiinflamator, reducând senzaţia de arsură şi durere în coşul pieptului. Se consumă îndulcit cu miere. Este contraindicat persoanelor care urmează tratament cu medicamente anticoagulante.

Ceaiul de ghimbir – acesta este un alt remediu natural împotriva indigestiei deoarece poate reduce acidul din stomac.
Bea o cană de ceai de ghimbir oricând ai nevoie să-ți liniștești stomacul și să scapi de indigestie. Mai poți alege o bomboană cu ghimbir dacă nu-ți place ceaiul.
Trebuie să știi că un consum recomandat de ghimbir este limitat la 3-4 grame pe zi, altfel, prea mult poate cauza gaze, arsuri la nivelul gâtului și chiar acid gastro-esofagian.

Bicarbonat de sodiu – acesta neutralizează acidul gastric, eliminăm gazele intestinale şi ameliorează balonare. Se amestecă o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar mare cu apă caldă şi se consumă lichidul respectiv la nevoie. Se va evita consumul excesiv, deoarece poate duce la constipaţie, diaree, vărsături şi crampe musculare.

Oţet din cidru de mere – acesta contribuie la creşterea producţiei de acid gastric, care ajută la digerarea alimentelor. Se consumă la nevoie, diluat în apă (1-2 linguriţe la un pahar cu apă), sau preventiv, cu 30 de minute înainte de masă. Este contraindicat consumul în exces, deoarece poate duce la eroziune dentară, hipoglicemie şi arsuri stomacale.

Seminţe de fenicul – au efecte antispasmodice şi ameliorează tulburări gastrointestinale precum crampe, greaţă sau balonare. Se pune o linguriţă de seminţe de fenicul într-un ibric cu apă şi se fierb timp de 10 minute. Se consumă lichidul rezultat la nevoie sau se mestecă pur şi simplu seminţele de fenicul după mesele grele. Consumul excesiv de seminţe de fenicul sau ceai obţinut din acestea poate cauza greaţă, vărsături sau fotosensibilitate.

Apă cu lămâie – această combinaţie are efect alcalin asupra stomacului, neutralizează acidul gastric şi îmbunătăţeşte digestia. Se amestecă sucul de la o lămâie cu un pahar de apă caldă sau se fierb câteva bucăţi de lămâie şi se consumă lichidul respectiv după masă. Se va evita consumul excesiv de apă cu lămâie, deoarece poate afecta smalţul dinţilor.
Sursa: www.life.ro







