Nutriționistul Șerban Damian ne învață cum să mâncăm sănătos: 10 sfaturi pentru organizarea corectă a alimentației
Sănătate
Menținerea unei stări de sănătate optime este determinată de o mulțime de factori. La rândul său, o stare de sănătate bună poate reduce riscul de a dezvoltă anumite boli sau afecțiuni. Acestea includ diabetul zaharat tip II, bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, unele tipuri de cancer și alte afecțiuni conexe.
Nutriționistul Șerban Damian ne sfătuiește cum să ne menținem sănătatea și echilibrul zilnic, de la evitarea zahărului până la practicarea meditației.
„Fiecare persoană are nevoi nutriționale diferite, în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate și starea de sănătate. Dar printre atâtea diete și mituri despre mâncare, devine din ce în ce mai confuz să alegem ce să punem în farfurie.
Cu toții ne dorim să fim sănătoși și în formă, dar domeniul nutriției pare foarte complicat. Și pentru că îmi doresc să vin în ajutorul a cât mai multor oameni, am creat o platforma online unde puteți află cum să faceți alegeri mai bune pentru alimentația zilnică. Am structurat o serie de cursuri practice și pe înțelesul tuturor, menite să va facă să înțelegeți cum să va hrăniți în concordanță cu nevoile corpului și cu modul sau de funcționare. Veți aprofunda și deprinde bazele unei alimentații corecte, sub formă unor principii pe care le puteți aplică imediat.
Cursurile conțîn exemple și recomandări pentru situații concrete. În luna februarie, cu ocazia lansării platformei de cursuri online, puteți folosi la cumpărare codul promo „welcome20”, pentru a beneficia de o reducere de 20% la oricare curs ales. Dacă va doriți o viață mai sănătoasă luați în calcul și exercițiile fizice, somnul și relațiile sociale care sunt de asemenea importante. Câțiva pași simpli pot ajută la îmbunătățirea tiparelor alimentare și a stării de bine”, încheie medicul nutriționist, Șerban Damian.
Cu o experiență vastă în domeniul nutriției, Șerban Damian, nutriționistul dedicat sănătății și bunăstării prin alimentație, a realizat o lista cu 10 sfaturi bazate pe studii științifice despre cum să ne organizăm corect alimentația.
- Evitați băuturile cu zahăr
Băuturile dulci, cum ar fi sucurile, sucurile de fructe și ceaiurile îndulcite conțîn o cantitate foarte mare de zahăr și din păcate studiile indică faptul că măresc riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2, chiar și la persoanele care nu se confruntă cu kilograme în exces. „Băuturile îndulcite cu zahăr sunt deosebit de dăunătoare atât pentru adulți cât mai ales pentru copii, deoarece pot contribui nu numai la obezitate, ci și la afecțiuni care de obicei nu se dezvoltă până la vârstă adultă, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și boală hepatică grasă (nealcoolică). Optați pentru alternativele mai sănătoase precum apă, cafea și ceaiuri neîndulcite și apă carbogazoasă”, recomandă medicul nutriționist.
- Mâncați nuci și semințe
Nucile și semințele sunt extrem de hrănitoare, datorită conținutului de proteine, fibre, vitamine și minerale.
„Nucile va pot ajută să pierdeți în greutate și să reduceți riscul de a dezvoltă diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. În plus, un studiu observațional amplu a remarcat că un aport scăzut de nuci și semințe a fost potențial legat de un risc crescut de deces prin boli cardiovasculare, accident vascular cerebral sau diabet de tip 2”.
- Evitați alimentele ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate sunt alimente care conțîn ingrediente modificate semnificativ față de formă lor originală. Acestea conțîn adesea aditivi precum zahăr adăugat, ulei extrem de rafinat, sare, conservanți, îndulcitori artificiali, culori și arome.
„Alimentele ultraprocesate precum prăjituri, fast food, mâncăruri congelate, chipsuri sunt foarte gustoase, ceea ce înseamnă că sunt ușor de consumat în exces și activează regiunile din creier legate de recompensă, ceea ce poate duce la un consum excesiv de calorii și la creșterea în greutate. Studiile arată că dietele bogate în alimente ultraprocesate pot contribui la obezitate, diabet de tip 2, boli cardiovasculare și alte afecțiuni cronice. Pe lângă ingredientele de calitate scăzută, , acestea sunt de obicei sărace în fibre, proteine și micronutrienti. Astfel, ele furnizează în mare parte calorii goale.”
- Mâncați pește gras
Peștele este o sursă excelență de proteine de înalta calitate și grăsimi sănătoase. „Peștele gras, cum ar fi somonul conține acizi grași omega-3 antiinflamatori și diferiți alți nutrienți. Studiile arată că oamenii care mănâncă peste în mod regulat, prezintă un risc mai mic pentru mai multe afecțiuni, inclusiv demență și boli inflamatorii intestinale.”, recomandă Șerban Damian.
- Mâncați fructe și legume
Legumele și fructele conțîn fibre prebiotice, vitamine, minerale și antioxidanți cu efecte puternice asupra sănătății. „Studiile arată că oamenii care mănâncă mai multe legume și fructe tind să trăiască mai mult și să aibă un risc mai mic de boli cardiovasculare, obezitate și alte tipuri de afecțiuni.”
- Folosiți ulei de măsline extravirgin
Uleiul de măsline extravirgin este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri vegetale pe care le puteți folosi, datorită conținutului mare de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inima și cu antioxidanți puternici care au proprietăți antiinflamatorii. „Uleiul de măsline extravirgin aduce numai beneficii, în primul rând inimii. Conform unor studii, persoanele care îl consumă au un risc mai mic de atacuri de cord și a accidente vasculare cerebrale.”
- Reduceți aportul de zahăr
Zahărul adăugat este extrem de răspândit în alimente și băuturi. Un aport ridicat este legat de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inima. „În America se recomandă menținerea aportului de zahăr adăugat sub 10% din aportul zilnic de calorii, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă reducerea zaharurilor adăugate la 5% sau mai puțîn din caloriile zilnice.”, subliniază medicul nutriționist.
- Limitați carbohidrații rafinați
Carbohidrații rafinați au un conținut relativ scăzut de nutrienți și pot dauna sănătății atunci când sunt consumați în exces. „Cele mai multe alimente ultraprocesate conțîn carbohidrați rafinați, cum ar fi porumbul procesat, făînă albă și zaharurile adăugate. Studiile arată că o dietă bogată în carbohidrați rafinați poate fi legată de supraalimentare, creștere în greutate și boli cronice precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.”
- Folosiți ierburi și condimente
În ziua de astăzi, mai mult că niciodată există o varietate foarte mare de ierburi și condimente. „Datorită beneficiilor puternice pentru sănătate, ar trebui să includeți o mare varietate de ierburi și condimente în dietă zilnică. Pe lângă aromă și gust, ele pot oferi și mai multe beneficii pentru sănătate. De exemplu, ghimbirul și turmericul au ambele efecte antiinflamatorii și antioxidante puternice, care va pot ajută să va îmbunătățiți sănătatea generală.”, continuă Șerban Damian.
- Mâncați ouă
Dietă zilnică trebuie să conțînă alimente din toate grupele alimentare. Un echilibru adecvat între proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale este esențial pentru funcționarea optimă a organismului. „În ciuda mitului că ouăle sunt dăunătoare pentru sănătate din cauza conținutului lor de colesterol, studiile arată că au un efect minim asupra colesterolului din sânge la majoritatea oamenilor și sunt o sursă excelență de proteine și nutrienți.”, explică nutriționistul.
„Ceea ce mâncăm este strâns legat de starea noastră de sănătate. Alimentația echilibrată are multe beneficii. Făcând alegeri alimentare mai sănătoase, puteți preveni sau trata unele afecțiuni precum hipertensiune arterială, dislipidemiile, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, etc. De asemenea, excesul de greutate poate afecta articulațiile, în special coloana vertebrală, șoldurile sau genunchii. O dietă sănătoasă va poate ajută să slăbiți și să va mențineți sănătoși. Adoptând aceste sfaturi, veți investi în sănătate pe termen lung și veți descoperi plăcerea unei alimentații echilibrate și adaptate nevoilor individuale.”, explică specialistul.
Aceste sfaturi simple bazate pe dovezi, înseamnă investiție în sănătate pe termen lung și plăcerea unei alimentații echilibrate și adaptate nevoilor individuale.
Surse studii
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31398911/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28267855/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33167080/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33386799/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30680455/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28338764/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29141571/
- https://www.who.int/news/item/04-03-2015-who-calls-on-countries-to-reduce-sugars-intake-among-adults-and-children
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23786819/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30638909/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31935866/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29243674/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29596318/
Citește și:
Cori Grămescu: Ce să mănânci dacă ai hipotiroidism sau suferi de Tiroidita autoimună Hashimoto