Cireșele previn cancerul și bolile cardiovasculare. Beneficiile multiple ale acestor fructe

Sănătate
Sezonul cireșelor este în toi și nici prețul nu mai este la nivelul gramului de aur. Beneficiile gustoaselor fructe sunt însă neprețuite.
Cieșele sunt o surse extrem de importantă de vitamine și antioxidanți. Fructele, care se găsesc acum în orice piață, previn cancerul și bolile cardiovasculare, pentru că sunt o armă puternică împoriva colesterolului. Specialiștii susțin că 500 g de căpșune pe zi poate reduce nivelul colesterolului total cu 8%, al colesterolului rău cu 13% și al trigliceridelor cu 20%.
Mai multă vitamina C decât portocalele
Deși pare greu de crezut, cireșele au mai multă vitamina C (50 mg la 100 g) decât portocalele. Pigmeniții care dau culoarea fructelor au acțiune antioxidantă, protejând celulele de radicalii liberi. În acest fel contribuie la împiedicarea formării plăcilor de aterom și a depozitelor de lipide pe artere.
Cireșele conțin antioxidanți și substanțe active care detoxifica organismul și mențîn sănătatea celulelor organismului, prevenind astfel mutațiile celulare și apariția cancerului.
Cireșele scad durerea, în special cea scheletică și musculară. Astfel cei care lucrează mult fizic, stau mult în picioare sau din contra, stau mult pe scaun ceea ce le provoacă dureri, precum și cei care practică sportul de performanță se pot bucură de beneficiile “antidurere” ale cireșelor.
Cireșele scad colesterolul și alungă oboseala
Cireșele scad colesteolul din sânge, ajutând astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare, a aterosclerozei, a infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale. Consumate zilnic în sezonul lor, cireșele scad incidența bolilor specifice sezonului cald.
“Boabele roșii” au efecte pozitive asupra somnului, înlăturând insomniile și ajutând persoană în cauza să se odihnească mai bine. Astfel somnul este mai lung, mai liniștit și mai odihnitor.
Cireșele sunt indicate și celor care se plâng de coșmaruri, căci îmbunătățesc calitatea somnului.
Cireșele sunt indicate și hepaticilor, astfel persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului pot face o cură intensă de cireșe, consuand în fiecare zi două cești de cireșe pe stomacul gol. Nu este indicat să consumăți mai multe cireșe pentru că predispun la îngrășare și la creșterea glicemiei, având o cantitate mai mare de zahăr decât alte fructe.
Cozile de cireșe elimină pietrele la rinichi
Litiază renală, microlitiază renală sau patologii cunoscute în limbajul popular că “pietre la rinichi” sau “nisip la rinichi” sunt combătute consumând zilnic o cană de ceai de cozi de cireșe. La 250 ml de apă fierbinte se pun o linguriță cu vârf de cozi de cireșe mărunțite. Ceaiul de cozi de cireșe se poate îndulci cu miere.
Prin conținutul ridicat de antioxidanți, dar și de vitamine, minerale și oligoelemente, cireșele ajută celulele corpului să trăiască mai mult și să își mențînă funcțiile specifice. Cei care consumă cireșe în sezonul lor își cresc ușor speranța de viață.
Sucul de cireșe previne deshidratarea
Cireșele apar în sezonul cald, tocmai când organismul nostru este predispus la deshidratare. Consumul a două cești de cireșe pe zi sau a 250 ml de suc de cireșe zilnic previne deshidratarea chiar și în cazul celor care lucrează în aer liber.
Cireșele joacă și rol antiinflamator în organism, astfel cei care suferă de boli cronice, de acnee sau de diferite inflamații ori prezintă alergii cutanate se pot bucură de efectele antiinflamatoare ale cireșelor.
Cireșele albesc dinții
Încă o calitate a cireșelor constă în faptul că acestea albesc dintîi, că și căpșunile sau merele de exemplu. De aceea este indicat să consumăți cireșele mai degrabă în stare proaspătă decât sub formă de suc sau compot. Cireșele pot fi consumate după masă că deșert – curată dinții.
Sursa: www.kudika.ro







