Care sunt beneficiile pentru sănătate ale consumului de smochine
Sănătate
Ne aflăm în mijlocul lunii august, iar puțini oamenii știu că în această perioadă este sezonul smochinelor. Acestea sunt adevărate delicii, dar și o sursă de sănătate. Printre beneficiile medicale ale smochinelor se află îmbunătățirea digestiei, reglarea tensiunii arteriale, precum și prevenirea osteoporozei.
Smochinele nu conțin sodiu, în schimb sunt o sursă importantă de potasiu, de aceea scad tensiunea arterială.
De asemenea, smochinele sunt benefice și pentru cei care vor să slăbească sau să-și mențină greutatea sub control, deoarece conțin fibre. Au totuși un conținut caloric mare, de aceea cel mai bine se consumă dimineața sau ca gustare de la ora 10.00, în cantitate redusă.
Datorită faptului că sunt bogate în fibre alimentare, smochinele ajută și la îmbunătățirea digestiei și previn constipația.
Smochinele sunt o sursă importantă de calciu. În plus, potasiul pe care îl conțin nu ajută doar la reglarea tensiunii arteriale ci împiedică și eliminarea calciului, ceea ce conduce la oase mai puternice.
Smochinele conțin vitamina A care are un rol important în îmbunătățirea vederii și prevenirea afecțiunilor oculare ca degenerescența maculară.
Efecte adverse ale consumului de smochine
Reacţiile alergice la smochine şi interacţiunea cu alte medicamente sunt rare, dar există şi cazuri când latexul sau polenul poate cauza reacţii adverse. De asemenea, trebuie evitat consumul de smochine dacă se urmează un tratament cu antioagulante, deoarece vitamina K din fructe poate subţia excesiv sângele, favorizând apariţia anemiei şi a intoxicaţiilor la nivelul ficatului.
Foto: jurnal.md
Comentarii