Deficitul de vitamina B12: Care sunt alimentele care te ajută
Sănătate
Vitamina B12 este esențială pentru unele dintre cele mai importante funcții ale organismului, se arată pe site-ul Reginamaria.ro.
Este vorba despre funcții precum formarea celulelor roșii, sinteza ADN-ului, funcționarea nervilor, însă și menținerea funcției cognitive. Deficitul de vitamina B12 poate trece neobservat, însă poate provoca anemie, leziuni ale nervilor și poate afecta chiar și memoria, raționamentul.
Doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pentru majoritatea adulților, respectiv a persoanelor cu vârste de peste 14 ani. Există însă și persoane care au nevoie de o doză ceva mai mare:
- Femeile însărcinate – 2,6 micrograme;
- Lăuzele și femeile care alăptează – 2,8 micrograme.
Deficitul de vitamina B12 poate rămâne neobservat, deoarece prezintă mai multe simptome – oboseală, slăbiciune, constipație, pierderea poftei de mâncare sau scăderea în greutate, simptome ce se aseamănă cu cele ale unor boli minore sau afecțiuni cronice. Alte simptome ale deficienței de vitamina B12 precum amorțeala și furnicăturile la nivelul mâinilor și picioarelor sunt frecvente la persoanele cu diabet și hernie de disc cervicală.
Deficitul de vitamina B12 poate fi, însă, ușor de evitat. Cel puțin așa susține Stacey Nelson, specialist în nutriție la Spitalul General din Massachusetts, afiliat Universității Harvard: „Important este să recunoști pericolul și să iei măsurile necesare pentru a evita dezvoltarea deficitului de vitamina B12„.
Cum poți preveni deficitul de vitamina B12:
- Suplimente alimentare: De la medicul nutriționist poți afla cum să administrezi suplimentele de vitamina B12;
- Alimente îmbogățite: Multe cereale pentru micul dejun și produse din soia sunt fortificate cu B12;
- Pasta de dinți fortificată cu vitamina B12: Pasta de dinți de acest fel eliberează vitamina B12 în sânge prin membranele mucoase din cavitatea bucală;
- Preparate injectabile: În cazul efectuării unei intervenții chirurgicale la nivelul stomacului, pentru reducerea greutății sau suferi de anemie pernicioasă, boală celiacă sau boală Crohn, este posibil să îți fie recomandate injecții cu vitamina B12.
Risc crescut de deficit de vitamina B12 au persoanele care au 50 de ani sau mai multe, persoanele care suferă de afecțiuni gastrointestinale, persoanele vegane, persoanele care iau anumite medicamente și persoanele care suferă de anemie pernicioasă.
Surse: www.reginamaria.ro, www.health.harvard.edu, www.mayoclinic.org, www.nih.gov
Foto: Ilustrativ (Image by Freepik)
Citește și:
Cori Grămescu: Ce să mănânci dacă ai hipotiroidism sau suferi de Tiroidita autoimună Hashimoto