Ce beneficii au mandarinele și cum este bine să le consumăm
Sănătate
Mandarinele sunt citrice recunoscute pentru conținutul bogat în vitamina C. Acestea asigură o serie de proprietăți medicinale pentru organism. Iată care sunt beneficiile consumului de mandarine.
Mandarinele conțin: proteine, vitamina C, fibre, carbohidrați, sodiu, grăsimi și zaharuri. Acestea pot fi consumate ca gustări simple și pot fi incluse ca ingrediente într-o varietate de preparate culinare, cum ar fi: prăjituri, tarte, amestecuri cu iaurt, brioșe, salate de pui, salate cu fructe, sucuri, gemuri sau clătite.
Pot întări imunitatea și îmbunătățesc sănătatea inimii
Întărirea imunității se regăsește printre beneficiile consumului de mandarine pentru că au un conținut bogat în vitamina C. Aceasta îndeplinește un rol esențial în sinteza colagenului și vindecarea rănilor. Are proprietăți antivirale și anticancerigene. De asemenea, poate contribui la prevenirea: afecțiunilor neurodegenerative, artritei, răcelii și febrei.
Beneficiile consumului de mandarine pot include îmbunătățirea sănătății inimii. Mandarinele conțin fibre solubile și insolubile, cum ar fi hemiceluloza sau pectina. Acestea împiedică absorbția colesterolului în intestin.
Cojile de mandarine includ un antioxidant, numit tangeretină, care poate scădea colesterolul în sânge. Hesperidina, cel mai răspândit flavonoid din mandarine, ar putea contribui la diminuarea tensiunii arteriale crescute. Astfel, ar putea ajuta la diminuarea riscurilor de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.
În general, fructele citrice reprezintă alimente bogate în flavonoide. Acestea asigură concentrații de compuși vegetali, care pot lupta împotriva stresului oxidativ.
Oferă proprietăți antioxidante
Beneficiile consumului de mandarine includ proprietăți antioxidante deoarece conțin flavonoide, precum: hesperidina, naringina sau narirutinul. Acestea pot lupta împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi în organism. Pot preveni și ameliora anumite tipuri de inflamație.
Atenție la alergii!
Consumul de mandarine poate cauza alergii, iar pentru persoanele cu alergii la citrice este indicat să le evite deoarece există riscul de a le declanșa simptomele, conform Stylecraze. Efectele adverse pot provoca probleme respiratorii sau digestive. Semnele frecvente ale unei alergii includ: mâncărime, roșeață, inflamație și arsuri.
Pentru a-și păstra valorile nutriționale, mandarinele, ca și alte citrice, se consumă crude, în stare naturală.
Curiozități despre mandarine
- Mandarinele sunt cele mai cultivate fructe citrice în China, Asia tropicală, India, Coreea, Japonia, zona mediteraneană și în statul american Florida.
- Mandarinii sunt pomi fructiferi mici, uneori cu ţepi, cu ramuri zvelte şi frunze mereu verzi, în formă de lance.
- Mandarinele sunt fructe venerate de civilizațiile asiatice, în medicina tradițională chinezească ele fiind recomandate pentru reglarea energiei vitale. Iar în medicina ayurvedica uleiul cojilor de mandarine este folosit pentru a elimina stresul, a ameliora insomnia și pentru a induce starea de calm și vitalitate.
Sursă Foto: Freepik
Sursă: Medicool.ro
Citește și:
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru sezonul rece care te țin departe de răceală